این نشست در روز چهارشنبه دوم آبان ۱۴۰۳ در مرکز آمار ایران، سالن دکتر عادل آذر با حضور آقایان دکتر غلامرضا گودرزی؛ رییس مرکز آمار ایران، اشکان شباک؛ رییس پژوهشکده آمار، دکتر محمدرضا فریدروحانی؛ سرپرست معاونت پژوهشی پژوهشکده آمار، دکتر محمد شیری؛ عضو هیات علمی پژوهشکده آمار، دکتر عباس مرادی؛ مدیر گروه پژوهشی پردازش دادهها و اطلاعرسانی پژوهشکده آمار، دکتر مهدی نقیخانی؛ پژوهشگر پژوهشکده آمار، خانم دکتر روشنک علی اکبریصبا؛ مدیر گروه پژوهشی طرحهای فنی و روشهای آماری پژوهشکده آمار و مدیران، کارشناسان، پژوهشگران، محققان و سایر نهادهای ذیربط برگزار شد.
در این نشست تخصصی که به صورت حضوری و مجازی برگزار شد آقای دکتر فریدروحانی (سرپرست معاونت پژوهشی پژوهشکده آمار) به عنوان مدیر نشست ضمن خیر مقدم به میهمانان و شرکت کنندگان با بیان اهمیت روز آمار و تبریک گرامیداشت این روز از برگزاری مراسم روز آمار از همکاران مرکز آمار تشکر و قدردانی کردند و به معرفی سخنرانان در جلسه پرداختند.
سپس خانم دکتر روشنک علیاکبریصبا، در سخنرانی خود به موضوع آمارگیریهای نوین از بُعد تلفیق مدهای مختلف پرداختند و با توجه به اهمیت روزافزون و کاربرد وسیعی که اجرای آمارگیریهای آمیختهمُد در سالهای اخیر توسط مراکز آماری کشورها داشته است ابتدا گزیدهای از تعاریف، پیشینه و الزامات استفاده از آمارگیریهای آمیختهمد را ارائه کردند و سپس تأثیر مد آمارگیری بر کیفیت برآوردها و روشهای اصلاح و تعدیل آنها برای تحلیل درست نتایج آمارگیریها بررسی کردند.
سخنران دوم آقای دکتر مهدی نقیخانی، به موضوع وفاق ملی و نظام نوین آماری پرداختند. ایشان با طرح این سوال که چگونه میتوان از ظرفیت موجود در کشور به گسترش وفاق و تحقق اهداف آن کمک کرد. به این مطلب پرداختند که آیا نظام ملی آماری و آمار رسمی میتواند در تببین شعار وفاق ملی و تحقق اهداف آن کمک کند؟ در این سخنرانی در ابتدا روندهایی که در تعریف آمار رسمی و ویژگیهای آن در نظام نوین آماری و سازمانهای ملی آماری مورد بررسی قرار گرفت و در ادامه ویژگیهایی که میبایست در بازطراحی نظام ملی آماری ایران به منظور تحقق شعار وفاق ملی در نظر گرفته شود، پیشنهاد گردید.
سخنران سوم آقای دکتر محمد شیری، چالشهای آماری سالمندی جمعیت در ایران را بررسی کردند. ایشان تاکید کردند از آنجاییکه سیاستگذاری سالمندی در ابعاد سالمندی فردی و سالمندی جمعیت نیازمند بسترسازی برای تولید دادههای دقیق و جامع و قابل دسترس است. این مهم در گام اول نیازمند شناخت جامع روششناختی پدیده سالمندی و برنامهریزی برای توسعه ساختار تولید داده در گام بعدی است. در این سخنرانی پس از بررسی وضعیت سالمندی در ایران، موجودیت دادههای سالمندی و همچنین چالشهای دادهای سالمندی ارائه گردید.
سخنران چهارم دکتر عباس مرادی، امکان استفاده از دادههای باز و بهویژه صفحات وبسایتهای رسمی و غیر رسمی در نظام آمار رسمی را بررسی کردند. با توجه به اینکه یکی از مهمترین منابع دادهای جدید سیستم www با اقیانوسی از دادهها و اطلاعات است که با دستیابی خودکار به آن ها و تشکیل پایگاه و دادهای مورد نیاز در تولید آمار رسمی، میتوان فرایندهایی را تحت عنوان وب اسکریینگ (Web scrapping) یا جمعاوری اتوماتیک دادهها طراحی نمود.
در این سخنرانی به تشریح فرایند نوین جمعاوری دادههای باز از طریق سایتهای اینترنتی، چگونگی ساخت پایگاه داده و استفاده از آن در تولید آمار رسمی قیمت پرداخته شد. همچنین مزایای نسبی حاصل از معرفی و پیاده سازی روش پیشنهادی با روشهای جاری برای جمعاوری و تولید آمارهای رسمی بخش قیمت مورد بررسی قرار گرفت.
پس از ارائه، حاضران و سایر کارشناسان و علاقمندانی که بهصورت مجازی در میزگرد حضور داشتند مطالب و سوالات خود را در زمینه موضوع نشست مطرح کردند.