مراسم انعقاد تفاهمنامه همکاری میان پژوهشکده آمار و انجمن آمار با حضور دکتر حسین زاده؛ رییس مرکز آمار ایران، دکتر عبدالرحمن راسخ؛ رییس انجمن آمار ایران، دکتر اشکان شباک رییس پژوهشکده آمار و جمعی از مسئولان مرکز آمار ایران و انجمن آمار، با هدف ارتقا و گسترش مطالعات آمارهای رسمی، استفاده از ظرفیتهای فنی، علمی و تخصصی و همچنین بهبود وضعیت تولید و تحلیل آمارهای رسمی به ویژه استفاده از روشهای نوین آماری در اجرای سرشماری ثبتیمبنا، برگزار شد.
در ابتدای این مراسم دکتر راسخ ،رییس انجمن آمار با اشاره به انجام مطالعات و بررسیهای چندین ماهه برای تدوین تفاهمنامه همکاری با پژوهشکده آمار، انعقاد این تفاهمنامه را که با پیگیری مجددانه و با هدف فعالتر شدن همکاریهای آماری میان مرکز آمار، انجمن آمار و پژوهشکده آمار انجام شده است، مثبت توصیف کرد.
رییس انجمن آمار با بیان اینکه در گذشته پژوهشکده آمار با برگزاری سمینارهای علمی و کنفرانسهای تخصصی آمار حمایتهای فراوانی از انجمن آمار کرده است، امضای این تفاهمنامه را در افزایش همکاری طرفین در تقویت و ایجاد زیرساختهای نرم افزاری و سخت افزاری، برگزاری کارگاههای آموزشی و وبینارهای تخصصی مشترک و همچنین حمایت از پایاننامههای دانشگاهی برای افزایش همافزایی آماری، موثر دانست.
دکتر راسخ با اشاره به اندک بودن تعداد نشریات تخصصی آمار در کشور، بر لزوم استفاده حداکثری از توان و پتانسیل های موجود در بدنه کارشناسی مرکز آمار ایران، پژوهشکده آمار و انجمن آمار برای افزایش انتشار مجلات تخصصی در زمینه آمار تاکید کرد.
در ادامه این مراسم، دکتر حسینزاده با اشاره به وجود ارتباطات دیرین، دوسویه و صمیمانه بین مرکز آمار ایران و انجمن آمار، امضای تفاهمنامههای همکاری بین مرکز آمار ایران با دانشگاههای کشور را برای تسهیل و تسریع فرایند نوینسازی نظام آماری کشور به عنوان یک تحول بنیادین در توسعه همه جانبه کشور مورد تاکید قرار داد.
رییس مرکز آمار ایران در ادامه خاطر نشان کرد: یکی از ارکان فرایند نوین سازی نظام آماری، ایجاد و افزایش ارتباط با ذینفعان آمارهای رسمی نظیر انجمن های علمی دانشگاه ها به عنوان ذینفعان در سطح بالا میباشد که به واسطه مشارکتشان در تامین دادههای مورد نیاز برای انجام تحلیلهای تخصصی و طراحی نرم افزارهای مربوطه، از نظر درجه اهمیت، در رتبه اول قرار میگیرند.
دکتر حسینزاده با اشاره به تصویب تغییر تشکیلات و ساختار سازمانی مرکز آمار ایران از سوی سازمان امور استخدامی کشور، بر تمرکز مرکز آمار ایران بر ایجاد واحد ارتباطات communication)) در تشکیلات جدید مرکز آمار ایران برای توسعه و گسترش ارتباطات داخلی و بین المللی مرکز آمار ایران با کاربران آماری خاص و همچنین انجام برنامهریزی جداگانه برای هر کدام از ذینفعان آماری با تفکیک و طبقه بندی آنها، تاکید کرد.
رییس مرکز آمار ایران با بر شمردن تغییرات صورت گرفته در روشهای جمعآوری دادهها، استفاده از شیوه مرکز تلفن (call center) برای برقرای امکان پایش و نظارت بر مکالمات انجام شده بین آمارگیران و پاسخگویان، تصریح کرد: با توافقات صورت گرفته در دولت مقرر شد تا شماره تماس 2121 به عنوان مرکز تماس در تمامی استانهای کشور برای اجرای طرحهای آماری راهاندازی شود.
وی افزود: امسال شاخص کالاهای صادراتی، شاخص کالاهای وارداتی و اطلاعات معاملات مسکن را با تجمیع ریزدادههای دستگاههای مربوطه تهیه و استخراج کردیم، این در حالی است که پیش از این، از روش نمونهگیری با جامعه نمونهای محدود برای این کار استفاده میشد.
دکتر حسینزاده افزود: همسو با این هدف تقریباً در تمامی طرحهای آماری، استفاده از پرسشنامههای کاغذی کنار گذاشته شده است و در طرح شاخص قیمت مصرفکننده نیز از تبلت در جمع آوری اطلاعات استفاده میشود.
رییس مرکز آمار ایران با اشاره به سابقه اجرای سرشماریهای سنتی و کلاسیک به صورت خود اظهاری در کشور، تصویب اجرای سرشماری ثبتی مبنا در دولت قبلی و تشکیل ستاد ملی سرشماری کشور با عضویت صدا و سیما، رییس سازمان برنامه و بودجه، وزارت ارتباطات و فن آوری اطلاعات را شاهدی بر اعتلای جایگاه مرکز آمار ایران و توجه ویژه مسئولان کشور به مقوله آمار و سرشماری در کشور دانست.
دکتر حسینزاده با اشاره به کاهش فضای تشکیک و شبهآفرینی در آمارهای رسمی و این که در انتخابات گذشته میان کاندیداها در خصوص آمارهای رسمی شبهات و انتقادات زیادی وجود داشت، گفت: در انتخابات امسال در مناظرههای انتخاباتی نامزدها هیچگونه انتقادی در خصوص آمارهای رسمی عنوان نشد و این مساله تا حد زیادی به شفافسازی آماری مرکز آمار ایران با ارایه تحلیلهای روشنگرانه و انجام مصاحبههای رسانهای پیش از ایجاد ابهام در افکار عمومی و فضای رسانهای کشور مربوط میشود.
رییس مرکز آمار ایران با اعلام تصویب فهرست آمارهای رسمی و تعیین متولی تهیه و تولید 500 شاخص آماری در کشور اظهار امیدواری کرد تا با تشکیل شورای عالی آموزش و پژوهش، نظام آماری کشور و همچنین تمرکز بر انجام پژوهش و آموزشهای تخصصی و همچنین اعطای نشان کیفیت آماری به دستگاههای اجرایی، بتوان همه مهرههای پازل نوینسازی نظام آماری در کشور را تکمیل نمود.
لازم به ذکر است بر اساس این تفاهمنامه همکاری، ارائه نتایج گزارشهای پژوهشی منتشر شده توسط پژوهشکده، تسهیل دسترسی به آمار و اطلاعات تولید شده با رعایت اصل محرمانگی مطابق ضوابط مصوب هیئت دولت و رعایت قوانین مرکز آمار ایران، حمایت از پروژههای پژوهشی معرفیشده توسط انجمن درباره آمارهای رسمی و مسائل مرتبط آماری کشور و ایجاد امکان دسترسی و استفاده از امکانات کتابخانه پژوهشکده آمار به اعضای معرفیشده از سوی انجمن، از تعهدات پژوهشکده آمار در این تفاهم نامه میباشد.
همچنین همکاری در ارائه نتایج مطالعات پژوهشی و پایاننامههای مورد حمایت مالی پژوهشکده با اعضای انجمن، در قالب گزارشهای تحلیلی و مقالات علمی برای انتشار به پژوهشکده آمار، ارائه مشاوره از سوی انجمن برای ارتقای کیفیت طرحهای آماری موجود و اجرای سرشماری ثبتیمبنا و طرحهای آماری جدید، تسهیل و مشارکت در ایجاد ارتباط پژوهشکده با پژوهشگران و مجامع علمی، پژوهشی مرتبط با حوزههای آماری در سطوح ملی و بینالمللی و شناساندن پژوهشکده و فعالیتهای آن به اعضای انجمن، تشویق و معرفی اعضای انجمن برای انجام پایاننامههای کارشناسیارشد و دکتری و پروژههای علمی پژوهشی در چارچوب مقررات و دستورالعملهای پژوهشکده، تلاش در جهت ایجاد زمینه همکاری موثر دانشگاهیان با شورای راهبردی پژوهش و آموزش نظام آماری کشور، از جمله تعهدات انجمن آمار در این تفاهمنامه به شمار میرود.