میزگرد تخصصی «مدرنسازی آمار رسمی» در قالب برنامههای پانزدهمین کنفرانس آمار ایران از ساعت ۲۰:۳۰ الی ۲۲ روز پنجشنبه مورخ ۲۰ شهریور ۱۳۹۹ بهصورت مجازی برگزار شد.
در این میزگرد که در محل پژوهشکدۀ آمار برگزار شد، آقایان سیّد نعمت اله میرفلاح نصیری؛ معاون طرحهای آماری و آمارهای ثبتی مرکز آمار ایران، دکتر اشکان شباک؛ رئیس پژوهشکدۀ آمار، علیاکبر محزون؛ مدیر کل دفتر جمعیت نیروی کار و سرشماری مرکز آمار ایران و دکتر ودود کرامتی؛ مشاور معاون طرحهای آماری و آمارهای ثبتی مرکز آمار ایران برگزار شد.
در ابتدای این نشست، دکتر شباک در خصوص ضرورت مدرنسازی آمار رسمی با توجه به تحولات صورت گرفته در جهان و ایران و سطوح و مؤلفههای لازم برای اجرای این نظام جدید آماری توضیحاتی ارائه دادند و در ادامه به فقدان بستر قانونی برای اجرای این پروژه در ایران اشاره کردند و از مطالعات انجام گرفته در مرکز آمار ایران برای ارائه طرح قانون آمار ایران از طریق دولت به مجلس خبر دادند و در پایان بر ضرورت تحلیل دادهها توسط مراکز ملی آماری با هدف پیشگیری از تفسیر غلط آمار توسط مخاطبان تأکید کردند و به نقش پژوهشکدۀ آمار در این خصوص اشاره کردند.
آقای دکتر ودود کرامتی، بهعنوان دومین سخنران این میزگرد، به تشریح منابع نوین دادهای در نظام آماری مدرن پرداخت و با تفکیک منابع دادهای اوّلیه (دادههای آماری) از ثانویه (دادههای غیرآماری)، شرایط استفاده از چهار منبع «دادههای اداری»، «مهداده»، «دادههای آزاد» و «وبکاوی» را در نظام جامع آمار ثبتیمبنا مورد تشریح قرار داد.
در ادامه، آقای نصیری که دبیری این پنل را عهدهدار بودند، در خصوص روند تحولات جمعآوری داده در کشور، با نگاهی به سرشماریهای عمومی نفوس و مسکن سخنرانی کردند و ضمن اشاره به تاریخچۀ جمعآوری داده در ایران، چگونگی شکلگیری سرشماری ثبتیمبنا در جهان و مزایا و پیشنیازها و مراحل اجرای آن را تشریح کرد.
آقای علیاکبر محزون نیز در سخنرانی خود، ضمن برشمردن مهمترین اهداف اجرای سرشماریها، به چارچوب و شرایط بینالمللی مشترک لازم برای اجرای سرشماری ثبتیمبنا و ترکیبی اشاره کرد و در ادامه، الزامات قانونی مورد نیاز برای اجرای سرشماریها بر اساس اسناد بالادستی را توضیح داد.
وی همچنین به تحلیل شرایط موجود برای تغییر روش سرشماری در ایران با در نظر گرفتن فرصتها، تهدیدها، نقاط قوت و نقاط ضعف پرداخت و وضعیت پیشرفت ثبتهای اداری مهم و مرتبط در کشور و هدفگذاری سرشماری ثبتیمبنا برای سال ۱۴۰۵ و برنامهریزی برای فراهمنمودن مقدمات لازم و گامهای پیشبینی شده برای این منظور را مورد تحلیل قرار داد.
در پایان این میزگرد، شرکتکنندگان در نشست، پرسشهای خود را در خصوص مدرنسازی آمار رسمی و اجرای آمارگیری ثبتیمبنا در سال ۱۴۰۵ در ایران مطرح کردند و سخنرانان نیز به پرسشهای مطرحشده، پاسخ دادند.