یکشنبه 05 شهریور 1396

دومین نشست از مجموعه نشست‌های بررسی تجربیات و دیدگاه‌ها در حوزه آمار رسمی با موضوع آمارهای کشاورزی با حضور نمایندگان وزارت جهاد کشاورزی و سازمان برنامه و بودجه استان‌های کشور، مرکز آمار ایران و پژوهشکده آمار، در سالن اجتماعات مرکز آمار ایران در تاریخ ۱۰ مرداد ۹۶ برگزار شد. این نشست با هدف به اشتراک‌گذاری تجربیات دو مرکز متولی تولید و انتشار آمارهای کشاورزی برگزار گردید که طی آن ۴ سخنرانی با محوریت سرشماری عمومی کشاورزی و سامانه‌های آماری وزارت جهاد کشاورزی ارایه گردید.

سخنرانی اول با عنوان «تحلیل کاهش اراضی زراعی کشور با استفاده از نتایج سرشماری عمومی کشاورزی ۱۳۹۳» توسط آقای ابوطالب عزیزی معاون دفتر آمارهای کشاورزی ارائه شد. این مطالعه نشان داد که قسمتی ازکاهش اراضی زراعی، مربوط به تغییر کاربری اراضی به باغ و قلمستان می‌باشد و قسمتی از آن نیز به علت رها سازی اراضی زراعی به دلیل خشکسالی و مدیریت نامطلوب اراضی به خصوص اراضی زراعی آبی و همچنین تغییر کاربری زراعی به مسکونی و صنعتی می‌باشد. در ادامه ایشان بیان داشتند که نتایج سرشماری عمومی کشاورزی ۱۳۹۳ نشان دهنده این موضوع است که با کاهش اراضی زراعی، کشاورزان استفاده از اراضی زراعی موجود را از طریق کاشت مجدد محصولات در سال زراعی و کاهش آیش، افزایش داده‌اند. استفاده بیشتر از زمین‌های زراعی به دلیل کاهش عناصر غذایی در درازمدت موجب تخریب خاک‌ها خواهد شد. این موضوع در حال حاضر نیز در برخی از مناطق کشور موجب تخریب زمین‌های زراعی شده و مواد آبی و معدنی خاک‌ها به شدت کاهش یافته که منجر به فقیر شدن اراضی کشاورزی به خصوص اراضی زراعی شده است.

سخنرانی دوم با عنوان «بررسی وضعیت سن و سواد بهره‌بردارهای کشاورزی طی دهه اخیر» توسط آقای سید علی میرابراهیمی رییس گروه آمارهای اقتصادی کشاورزی مرکز آمار ایران ارائه شد. نتایج این مطالعه بیانگر این موضوع بود که طی سال‌های اخیر نرخ باسوادی در نقاط روستایی رشد بیشتری نسبت به نقاط شهری داشته و از طرفی تعداد بهره‌برداری‌های کشاورزی کاهش یافته است. با توجه به افزایش نرخ باسوادی در بهره‌برداران کشاورزی، باسوادترین طبقه سنی که در سال ۸۲ بیشترین تعداد بهره‌برداری اراضی کشاورزی را در دست داشته در سال ۹۳ جایگاه خود را به طبقه سنی دیگر داده‌اند.

سخنرانی سوم  با عنوان « سامانه‌ جامع پهنه‌بندی و مدیریت داده‌‌های کشاورزی » توسط آقای حمیدرضا عبادزاده معاون مرکز فناوری و ارتباطات وزارت جهاد کشاورزی ارائه شد. ایشان در سخنرانی خود به معرفی روش‌های جمع‌آوری داده‌ها برای انواع آمارهای کشاورزی در کل کشور پرداختند و در ادامه به چگونگی ورود داده‌، نظارت و گزارش‌گیری از سامانه‌ها اشاره کردند.

سخنرانی پایانی با عنوان « معرفی سامانه داده‌های مکانی وزارت جهاد کشاورزی » توسط آقای کیوان کشاورز رییس گروه سنجش از راه دور و سامانه اطلاعات جغرافیایی ارائه شد. ایشان در سخنرانی خود در خصوص نحوه ورود داده کشاورزی به صورت مکانی و نحوه گزارش‌گیری آن مطابق جدیدترین استانداردهای بین‌المللی پرداختند. همچنین این سخنرانی‌ها به صورت ویدئو کنفرانس (وبینار) برای کارشناسان و متخصصین آمار سازمان برنامه و بودجه کل کشور ارائه شد.

• دومین نشست از مجموعه «نشست‌های بررسی تجربیات و دیدگاه‌ها در حوزه آمار رسمی(۲)» با موضوع: آمارهای کشاورزی برگزار شد.