شاخص های قیمت املاک مسکونی(RPPI) مورد استفاده بسیاری از افراد جامعه و سازمانهای دولتی و غیر دولتی است. این شاخص به طور مستقیم یا غیرمستقیم بر بسیاری از تصمیمات فردی یا سیاستهای کلان اقتصادی به صورت عملی تاثیرگذار است.
از دیدگاه خانوارها، مالکیت املاک مسکونی اغلب نشان دهنده بزرگترین سرمایهگذاری در سبد سرمایهگذاری آنهاست. همچنین در اغلب کشورها بیشترین سهم ثروت را به خود اختصاص داده است. در ترازنامه اکثر کشورها تغییرات قیمت مسکن می تواند پیامدهای گسترده ای برای افراد داشته باشد. به عنوان مثال، تغییر در منافع حاصل از مالکیت مسکن و سطح بدهی خانوار می تواند به کل اقتصاد نفوذ کند. در حقیقت، هزینه های مصرف کننده اغلب تحت تأثیر تغییرات قیمت مسکن قرار دارد.
مرکز آمار ایران و دفتر شاخص قیمتها در راستای رسالت خود جهت تولید آمارهای بهروز مربوط به شاخص قیمتها، تولید شاخص قیمت مسکن را با استفاده از روشهای نوین آماری متناسب با جدیدترین روش های استاندارد بین المللی، در دستور کار خود قرار داده است. هدف این طرح پژوهشی نیز تدوین یک راهنمای جامع به منظور محاسبه شاخص قیمت املاک مسکونی متناسب با آخرین استانداردهای آماری سازمانهای بین المللی، جهت افزایش امکان مقایسه بین المللی شاخص های قیمت املاک مسکونی است.
این پژوهش، بخشی از نیازهای کاربران مختلف-محققین حوزه مسکن، سیاستگزاران و برنامهریزان- را برطرف میکند و این امکان را میدهد که تصویر درستی از تغییرات قیمت مسکن از طریق تعدیل کیفی فراهم آورد. در این طرح محاسبه شاخص قیمت املاک مسکونی با استفاده از روش رگرسیون هدانیک و داده های خام سامانه ثبت معاملات املاک و مستغلات کشور (متعلق به وزارت صنعت،معدن وتجارت - اتاق اصناف ایران) انجام شده است.