آرشیو طرح‌های پژوهشی

/پژوهش/طرح‌های پژوهشی/آرشیو طرح‌های پژوهشی

تحلیل آماری تاثیر همه‌گیری کرونا برکسب و کارهای ایرانی براساس آمارگیری پیمایشی مبتنی بر وب

تحلیل آماری تاثیر همه‌گیری کرونا برکسب و کارهای ایرانی براساس آمارگیری پیمایشی مبتنی بر وب

  • نویسنده / نویسندگان: اشکان شباک
  • وضعیت اجرا: پایان یافته
  • تاریخ پایان: شهریور۱۳۹۹
  • همکاران: جواد حسین‌زاده، آرش فاضلی، علی رحیمی، رضا هادی‌زاده، اسعداله رضایی، عباس مرادی
  • گروه پژوهشی مسئول: پردازش داده‌ها و اطلاع‌رسانی
  • واژه های کلیدی: کرونا

شیوع کووید-۱۹، در دسامبر ۲۰۱۹ از شهر ووهان در استان هوبای چین آغاز شد و با گذشت زمان، این ویروس در سرتاسر جهان پخش شد اگرچه مرکز شیوع این بیماری در ابتدا چین بود، ولی هم اکنون موارد ابتلای بسیاری در کشورهای دیگر گزارش شده است درحالیکه بعضی کشورها قادرند به طور مؤثرتری موارد مبتلا به این بیماری را درمان کنند، ولی هنوز مشخص نیست موارد جدید تا کی و کجا ظهور پیدا خواهند کرد. با توجه به خطــر کووید-۱۹ برای سلامت عمومی در جهان، سازمان بهداشت جهانی، وضعیت اضطراری بهداشت عمومی را برای نشان دادن نگرانی بین‌المللی برای هماهنگی پاسخ‌های بین المللی به این بیماری اعلام کرد و متعاقب آن کووید-۱۹ به عنوان یک بیماری همه‌گیر جهانی معرفی شد.

در دنیایی که بشدت پیوسته و دارای ارتباطات قوی بین کشورهاست، اثرات طغیان بیماری فراتر از مرگ و میر (کسانی که می‌میرند) و ناخوشی (کسانی که در یک دوره زمانی قادر به کارکردن نیستند) ظاهر می‌شود زیرا با کندشدن فعالیت‌ها اقتصادی بعلت اختلال در تولید، کارکرد زنجیره تامین عرضه جهانی نیز مختل خواهد شد.  

شرکتها در سراسر جهان، صرف نظر از اندازه تجربه انقباض در تولید را آغاز کرده‌اند. محدود شدن حمل و نقل به خصوص در بین کشورها، باعث کندتر شدن فعالیت‌ها اقتصاد جهانی شده است مهمتر از همه، ترس در بین مصرف‌کنندگان و بنگاه‌ها منجر به تغییر الگوهای مصرف متداول و ناهنجاری‌های بازار شده است بازارهای جهانی مالی نیز در پاسخ به این تغییرات واکنش نشان داده‌اند و شاخص‌های سهام جهانی افت کرده است.

بر اساس بررسی‌های اقتصادی که تاکنون و در زمان اپیدمی صورت گرفته است نشان می‌دهد که شیوع ویروس کرونا بخش‌های اقتصادی از جمله زیر گردشگری، بازرگانی خارجی، بازار سرمایه، بازار ارز، بازار مسکن، کسب و کارهای خرد، کسب و کارهای عمومی، قیمت کالاها، تولید ناخالص داخلی را تحت تاثیر قرار خواهد داد. با توجه به ضرر و زیان‌های ناشی از شیوع ویروس کرونا در اقتصاد ایران، در صورتی که در مورد جبران زیان‌های اقتصادی فورا چاره اندیشیده نشود و راهکاری به طور عملی در پیش گرفته نشود آسیب‌های وارده تصاعدی خواهد شد و بسیاری از فعالان اقتصادی با چالش زیادی روبرو خواهند شد که حتی ممکن است از چرخه اقتصادی حذف شوند.

با توجه به این مهم، تهیه آمارهایی متناسب با این شرایط اهمیت بسیاری می‌یابد، زیرا نتایج استخراج شده از آن ابزارهای مفیدی درباره واکنشهای اقتصادی افراد و کسب و کارهای کشور در اختیار دولت قرار می‌دهد. بر این اساس، در راستای عملکرد جهانی سازمان‌های آماری و همچنین دستور رییس محترم مرکز آمار پرسشنامه‌ای بصورت نظر سنجی برای ارزیابی اثرات شیوع ویروس کرونا بر روی کسب و کارهای ایرانی تهیه شد و مسئولیت اجرای این نظر سنجی به پژوهشکده آمار به‌عنوان بازوی علمی و پژوهشی نظام آماری کشور سپرده شد. به علاوه اطلاعاتی که از این نظرسنجی ارائه می‌شود با تقویت آگاهی و واکنش صحیح نسبت به اثرات ویروس کرونا بر اقتصاد ایران، به دولت و جوامع دنیا کمک شایانی خواهد نمود تا تصمیمات آگاهانه‌ای را بر اساس واکنش ایران به این بیماری همه گیر اتخاذ کنند.

فایل های پیوستی
طراحی سایت